www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Ako si počas home office a karantény udržať nadhľad

Človek mieni, pandémia mení. Tak by sme mohli charakterizovať posledný rok fungovania v zamestnaní. Mnohých pandémia koronavírusu zavrela doma na dlhé mesiace a sú nútení zo svojho domova aj pracovať. Keďže situácia trvá už veľmi dlho je veľmi potrebné si zaviesť doma pravidlá, ktoré bude dodržiavať každý člen domácnosti.

Režim je základ

Mnohé firmy zistili, že vedia fungovať aj online, ale prináša to aj mnohé úskalia. To, čo ste vybavili jedným zabehnutím do vedľajšej kancelárie často trvá niekoľko telefonátov alebo online rozhovorov. Fungovať na diaľku tiež nedokáže každý. Mnohým sa stierajú hranice medzi pracovným a súkromným životom, keďže aj pohyb mimo domov je obmedzený.

Pracovať z home office je náročné, najmä ak ste viacčlenná rodina so školopovinnými deťmi. Základom fungovania je dodržiavať plán, ktorý si vytvoríte. Denný režim môže vyzerať aj takto: nastavte si budík, vstávajte dostatočne včas pred začiatkom povinných aktivít, urobte si zoznam úloh, ktoré v daný deň musíte zvládnuť a odškrtávajte si tie splnené. Dbajte na to, aby ste oddeľovali čas na prácu a čas, ktorý venujete rodine. Poobede si vyhraďte čas na voľnočasové aktivity, pobyt vonku, pohyb alebo hry.

Odreagujte sa

K celej negatívnej situácii sa pridáva ešte aj strach o zdravie a bezpečie seba ako aj svojich blízkych. Je preto dôležité držať si primeraný odstup od negatívnych informácií z médií a vedome si do denného režimu zaradiť aktivity, ktorými sa odreagujete a zabudnete na nepríjemné myšlienky alebo problémy, ktoré vás trápia.

  • Šport je skvelým prostriedkom, ako precvičiť telo, rozprúdiť krv v tele a „nadopovať“ sa hormónmi šťastia.  Mnohým práve karanténa pomohla k dosiahnutiu svojich športových cieľov či k schudnutiu pár kilogramov.
  • Pobyt vonku je pre správne fungovanie organizmu a najmä psychiky veľmi dôležitý. Stačí prechádzka alebo večerný beh v okolitej prírode a hneď prídete na pozitívnejšie myšlienky.
  • Hlavu dokážu tiež pekne prečistiť aj drobné domáce práce či úkony ako kreslenie, vyšívanie, vyfarbovanie, práca v záhradke a podobne. Obrátite pozornosť od prúdiacich myšlienok k zmyslovým podnetom.
  • Meditácia alebo vedomé uvoľňovanie mysle pomáha mnohým nielen počas pandémie. Vyčistite si myseľ rôznymi technikami a pookreje aj vaše telo aj vaša duša.

Kontakt s blízkymi

Pandémia tiež spôsobila, že svojich blízkych nemôžeme vidieť a objať tak často, ako by sme si predstavovali. Kontakt je však potrebné udržiavať aj na diaľku. O to častejšie by ste si mali navzájom telefonovať, rozprávať sa cez online priestor, povzbudzovať sa a spoločne sa tešiť na spoločné stretnutie v blízkej budúcnosti.

Ak vám to prerastá cez hlavu

O „pošramotenej“ psychike sa v súčasnosti hovorí naozaj veľa, ale až keď to reálne začnete na sebe pociťovať zistíte, akí ste zúfalí. Nie je to hanba a keď si neviete rady, je určite najlepšie sa obrátiť na odborníkov. Nájdite si vhodnú telefonickú linku alebo online chat a vyrozprávajte sa zo svojich pocitov a problémov. Odborníci vám najlepšie poradia ako situáciu zvládnuť.

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com