www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Ako vznikali kontaktné šošovky?

Čo všetko viete, resp. neviete o histórii kontaktných šošoviek? Ako asi vyzerali prvé kontaktné šošovky a boli vôbec pohodlné? Toto všetko a ešte omnoho viac sa dozviete v našom blogu…

Prvé šošovky = kontaktné okuliare?

Ani automobily neboli spočiatku dokonalé a ich neustály vývoj núti výrobcov zlepšovať ich k absolútnej dokonalosti, aby uspokojili potreby svojich zákazníkov. Tak podobne je to aj s kontaktnými šošovkami. Ich vznik sa datuje do 16. storočia a spája sa s menom Leonardo da Vinci, ktorý sa zaoberal úvahami o možnosti aplikácie skla a tekutiny priamo do oka. O viac než tristo rokov neskôr, v roku 1888 zostrojil oftalmológ A. E. Fick prvú podobu súčasnej kontaktnej šošovky, ktorá niesla názov „kontaktné okuliare“. Tieto kontaktné šošovky boli vyrobené zo skla a ich autor ich dokázal nosiť v očiach počas dvoch hodín. Týmto sa potvrdila možnosť korekcie zraku kontaktnými šošovkami a odštartovala cestu k ich dnešnej podobe.

Hľadal sa materiál

Lekári a vedeckí pracovníci vyrobili mnoho rôznych typov kontaktných šošoviek už v priebehu 19. a v prvej polovici 20. storočia. Ich väčšiemu rozšíreniu však bránili používané materiály, ktoré neumožňovali ponechanie kontaktnej šošovky v oku dlhšiu dobu. Vtedy sa potvrdilo, že ďalší vývoj šošoviek je úplne závislý od materiálu, ktorý musí byť pevný, ale zároveň elastický, priepustný pre kyslík, biokompatibilný a súčasne musí umožňovať dokonalé výrobné spracovanie.

Priatelia Jacob Bausch a Henry Lomb

S históriou kontaktných šošoviek sa spája aj vznik vtedajšej spoločnosti a dnešnej dobre známej značky Bausch + Lomb v roku 1853. V tomto roku si John Jacob Bausch, nemecký imigrant, otvoril maličký obchod s optickými produktmi v Rochestri, v štáte New York, USA. Keď potreboval viac peňazí, aby mohol udržať svoj obchod, požičal si 60 dolárov od svojho dobrého priateľa Henryho Lomba. Bausch sľúbil, že ak mu pôjdu obchody dobre, Lomb sa stane jeho obchodným partnerom. Obchod rástol a obchodné partnerstvo medzi priateľmi bolo na svete.

V prvých rokoch Bausch + Lomb vyrábali revolučné gumené rámiky na šošovky do okuliarov, rovnako ako množstvo optických produktov, ktoré si pri výrobe vyžadovali vysoký stupeň presnosti. V roku 1903 získala firma patenty na mikroskopy, ďalekohľady a aj fotoaparáty založené na princípe reakcie oka na svetlo. Neskôr priniesla na trh množstvo inovácií, napríklad vyvinula aj šošovky použité vo fotoaparáte, ktorý priniesol prvé satelitné snímky z Mesiaca.

Najprv bola HEMA alias xerogel

Český akademik Otto Wichterle prichádza v roku 1953 s objavom celkom nového materiálu, ktorý je označovaný ako HEMA. Tento dátum sa stáva medzníkom v modernej histórii kontaktných šošoviek. Materiál HEMA spĺňa všetky predpoklady na výrobu kvalitných kontaktných šošoviek, čím dochádza k rozšíreniu používania tohto spôsobu korekcie zraku. O 10 rokov neskôr získava pán Wichterle patent na nový spôsob výroby kontaktných šošoviek – sústružených xerogelových kontaktných šošoviek.

V roku 1971 tento patent kupuje spoločnosť Bausch + Lomb. Táto udalosť sa stáva ďalším významným krokom vo vývoji kontaktných šošoviek. Vďaka neustálemu vývoju, aplikácii najnovších technológií, spolupráci špičkových odborníkov a orientácie na konečného zákazníka sa Bausch + Lomb stala popredným svetovým výrobcom kontaktných šošoviek a prostriedkov starostlivosti o šošovky. Všetky moderné kontaktné šošovky sú stále vyrábané z materiálov veľmi podobným pôvodnému materiálu profesora Wichterleho, ktorý zostáva neprekonaným a je základom pre výrobu kontaktných šošoviek špičkovej kvality.

Do skorého písmenkovania,

Vaša adminka :)

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com