www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Čo môže prekážať očiam a šošovkám?

Pomáhajú nám dobre vidieť, no niekedy môžeme mať opačný pocit. A to najmä vtedy, keď si neuvedomíme niektoré súvislosti. Stačí niekedy maličkosť a môžeme sa cítiť nepohodlne. Napadlo vám niekedy, že za tým môžu byť zdanlivé maličkosti?

Dlhé nechty

Teraz si zrejme povzdychli mnohé ženy, ktoré nosia kontaktné šošovky. Ach áno, dlhé a pekne upravené nechty sú pýchou nejednej dámy, no pri nasadení a vyberaní šošoviek môžu byť maximálne nepraktické. Pravdou je, že sa dá naučiť tomu, aby sa to zvládlo aj s dlhšími „pazúrmi“, no pri troche nepozornosti sa opäť potvrdí, že kratšie by boli lepšie. Nielenže sa s nimi horšie manipuluje, ale môžu poškriabať povrch oka alebo porušiť samotnú šošovku.

 

Prchavé čiastočky

Opatrnosti nie je nikdy dosť. A možno aj vy poznáte ten známy pocit, keď vám niečo „frkne“ do oka. Nemyslíme hneď niečo nebezpečné, no stačia mini bublinky z minerálky alebo sýteného nápoja. A čo takto lak na vlasy alebo iný podobný prípravok? U kaderníčky preto majte oči radšej zatvorené a podobne to platí aj u zubára. Pri pití nápojov si ich radšej zatvorte tiež, istota je istota. Inak platí, že drobné kvapôčky zo šošoviek sa dajú pekne umyť roztokom, no musíte počkať až dovtedy, kým prídete domov. Jedine, že by ste malý roztok nosili so sebou (ako napríklad malý roztok ReNu MultiPlus alebo Biotrue Flightpack).

Prach a nečistoty

Niekedy stačí silnejší vietor, aby nafúkal prach a nečistoty. S tým sa jednoducho nedá nič robiť – či sú šošovky v oku alebo nie, oči by boli aj tak podráždené. Pre takéto prípade je dobré mať poruke umelé slzy alebo očné kvapky, ktoré sú použiteľné aj počas nasadených šošoviek v očiach. Stačí kvapnúť a o pár minút pocítite úľavu bez toho, aby ste kontaktné šošovky vyberali z očí.

Kozmetika

Krém na tvár, voda v spreji ši dekoratívna kozmetika môže narobiť neplechu. Hlavne vtedy, ak nie sme dostatočne opatrní a dostane sa z nich aj čosi do oka. Pri dekoratívnej kozmetike to platí vtedy, ak skúšame novú, prípadne vodou nezmývateľnú a oči na ňu začnú reagovať podráždene.

Zabudnuté ruky

Koľkokrát za deň si pretriete oči len tak? A koľkokrát bezprostredne predtým si umyjete ruky? Stačí málo a stane sa to, čo by sme vôbec nechceli. Alebo už aj vy ste cítili štipľavú papriku v očiach po tom, čo ste chystali obed v kuchyni? Zabudnuté ruky vedia pekne vytrápiť, a tak si ich radšej umývajte častejšie, aby ste sa vyhli podobným nepríjemnostiam.

Plač

Keď vás premôžu slzy šťastia alebo romantiky a poplačete si pekne zo srdca, na očiach sa to patrične ukáže. Alebo vás takto dokáže „rozcítiť“ aj krájanie cibule? Oči následne sčervenajú, opuchnú a sú akoby vyprahnuté, bez sĺz. A šošovky si pýtajú vlhkosť, tak im ju doprajte umelými slzami.

Toto je len zopár situácií, kedy sa oči ohlásia a pýtajú si našu pozornosť. Akú máte skúsenosť vy? S čím podobným ste sa stretli a už sa tomu radšej vyhýbate? Podeľte sa so svojím zážitkom na našom Facebooku, potešíme sa.

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com