www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Nasadiť kontaktné šošovky, sadnúť za volant a… šťastnú cestu!

Chystáte sa v lete na dovolenku autom? Mnohí uprednostňujú práve tento spôsob dopravy do dovolenkovej destinácie. Tá sloboda, že môžete kdekoľvek zastaviť alebo sa v strede cesty rozhodnúť že si „odskočíte“ na neplánovanú zastávku k jazeru či na horskú chatu. Ó áno, mnohí tú slobodu jazdy autom poznáte a milujete. Poďme sa však pozrieť na to, na čo si dávať pri šoférovaní pozor, najmä ak si potrebujete zrak korigovať.

Šoférovať s okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami?

Šoférovanie s okuliarmi môže byť niekedy obťažné. Aj preto vám vrelo odporúčame zaobstarať si kontaktné šošovky. Ich nosenie pri šoférovaní má mnoho výhod:

  • neobmedzujú zorné pole,
  • aj pri periférnom videní máte korigovaný zrak kontaktnou šošovkou,
  • môžete nosiť slnečné okuliare, ktoré sú pri šoférovaní niekedy priam nevyhnutnosťou,
  • neriešite žiadne spätné odlesky do očí od okuliarov, či šmýkanie okuliarov pri potení a podobne.

Čo hovorí zákon?

Nezabúdajme na pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Do vodičského preukazu by ste si mali doplniť informáciu o tom, že nosíte okuliare (kód 01.01) alebo kontaktné šošovky (kód 01.02). Najlepší variant je, zapísať si jedno aj druhé (kód 01.06). Ak už to zapísané máte, musíte sa vedieť pri kontrole preukázať, inak vám hrozí finančná pokuta. Čiže ak ešte len o kontaktných šošovkách uvažujete, zadovážte si ich čo najskôr, aby ste si stihli vybaviť aj potrebné doklady.

Aké šošovky zvoliť?

Spomedzi kontaktných šošoviek sú najhygienickejšou voľbou jednorazové, teda jednodňové kontaktné šošovky – Biotrue ONEday lenses* od Bausch + Lomb. Ráno rozbalíte sterilný pár šošoviek, vložíte do očí a večer ich z očí vyberiete a jednoducho vyhodíte do smetného koša. Bez čistenia, bez zbytočných starostí. Jednodňové šošovky Biotrue ONEday lenses* poskytujú nositeľom maximálne pohodlie. Majú vysoký obsah vody (až 78 %), čo je hodnota zhodná s obsahom vody v ľudskej rohovke. Naviac je povrch kontaktných šošoviek vytvorený tak, že napodobňuje vlastnosti tukovej zložky slzného filmu. Vďaka tomu povrchy šošoviek neosychá a udržuje si svoje optické vlastnosti a parametre po celú dobu ich nosenia. Do materiálu týchto šošoviek je tiež zakomponované zmáčadlo, ktoré zvyšuje príjemný pocit.

Na čo si dávať pozor

Pustená klíma v aute, či horúce počasie vonku vám môže spôsobiť nedostatok sĺz, čiže nepríjemný pocit suchých očí. Preto by ste si mali zo sebou na letnú dovolenku autom určite pribaliť aj umelé slzy bez konzervačných látok, ktoré zvlhčia očnú sliznicu a zvýšia komfort nosenia šošoviek. Očné kvapky Biotrue* majte vždy po ruke  – ako v aute počas cesty, tak aj počas letných horúcich dní. Kvapky sú šetrné k povrchu oka, preto sú vhodné pre citlivé oči a môžu sa počas dňa používať tak často, ako je potrebné. Poskytujú rýchlu úľavu s malým alebo žiadnym rozostrením videnia po aplikácii. Očné kvapky Biotrue* sú bez konzervačných látok aj vďaka unikátnemu uzáveru Control Grip systém.

Chcete mať informácie zo sveta Bausch + Lomb z prvej ruky? Sledujte našu stránku www.sosovka.sk a rovnako aj našu FB stránku https://www.facebook.com/BauschLombSR/.  

*Zdravotnícka pomôcka. Pozorne si prečítajte informáciu pre používateľa.

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com