www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Poznáte najväčšie mýty o zraku?

Zrak je jedným z najdôležitejších zmyslov. Asi 80 % informácií o svete vnímame práve očami. Strata či poškodenie zraku preto znamená veľké obmedzenie v akejkoľvek našej činnosti. Lenže vieme naozaj pravdu o tom, čo nám naozaj škodí alebo prospieva? Zaužívané mýty o zraku fungujú aj dnes, a preto je dobré poznať ich, aby ste sa vyvarovali zbytočným poplašným informáciám.

BLOGY NA WEB (4)Mýtus: Stačia aj obyčajné slnečné okuliare

Pravda: Na sýtosti farby skla nezáleží, resp. tmavší odtieň skiel nie je zárukou toho, že sú okuliare kvalitnejšie. Každé by však mali mať certifikovaný filter proti škodlivému UV žiareniu a nosiť by sme ich mali najmä na horách a pri mori. Pravdou totiž je, že UV žiarenie urýchľuje vznik šedého zákalu!

Mýtus: Veľa mrkvy pre lepší zrak

Pravda: Samotné chrumkanie mrkvy nás okuliarov nezbaví. Pre dobré videnie je potrebný najmä vitamín A, ale rozhodujúce je jeho množstvo. Získať ho môžeme aj z iných potravín ako z mrkvy, a preto je celková konzumácia ovocia a zeleniny veľmi dôležitá. Obsahujú látky, ktoré bránia očným ochoreniam, napr. luteín proti makulárnej degenerácii. Ak viete, že nekonzumujete dostatok zeleniny alebo ovocia, je na mieste siahnuť po výživových doplnkoch, ktoré vám zabezpečia potrebnú výživu.

Mýtus: Dieťa zo škúlenia vyrastie

Pravda: Škúlenie samé od seba nezmizne. Ale s pomocou odborníkov sa dá úspešne odstrániť, čím skôr zájdete k očnému lekárovi, tým lepšie!

Mýtus: Nosením dioptrií (okuliarov) oči lenivejú

Pravda: Nosenie okuliarov alebo kontaktných šošoviek neznamená, že oči sa stanú závislé a zrak sa bude kaziť i naďalej. Bez korekcie sa oči iba rýchlejšie unavia, zvykne rozbolieť aj hlava.

Mýtus: Čítanie v šere kazí zrak

Pravda: Nie je to však celkom tak. Je lepšie si na text posvietiť, ak to však nespravíte, riskujete, že si oči rýchlo unavíte a možno vás rozbolí aj hlava.

Mýtus: Počítač a televízia zhoršujú zrak

Pravda: Žiadna štúdia alebo výskum doposiaľ priamo nepotvrdila, že by zhoršenie zraku súviselo s dlhým vysedávaním pre počítači alebo pred televíziou. Oči sa síce môžu unaviť, no je to zväčša preto, že pri sledovaní obrazovky žmurkáme menej. To môže viesť k suchým, podráždeným očiam a problémom so zaostrením.

Mýtus: Kontaktná šošovka môže zapadnúť za oko

Pravda: Nie je možné, aby sa niečo podobné stalo. Tenká blana, ktorá pokrýva oko a je spojená s vnútornou stranou očného viečka, nedovolí šošovke skĺznuť z povrchu prednej časti oka.

Mýtus: K očnému lekárovi sa chodí iba po okuliare

Pravda:  Mnoho ľudí si myslí, že k očnému lekárovi by sa mali objednať až vtedy, keď horšie vidia. Je to však veľký omyl. Očný lekár totiž nepredpisuje len nové očné dioptrie a nové okuliare. V rámci prehliadky vám lekár skontroluje aj očné pozadie, zmierna očný tlak a spraví ďalšie potrebné vyšetrenia, ktoré môžu odhaliť akékoľvek očné ochorenie. Pamätajte, že prevencia je dôležitá a môže vám ochrániť vaše oči!

Čo očiam prekáža?

  • Zafajčené prostredie (to zvykne prekážať i kontaktným šošovkám)
  • Prašné okolie / prostredie
  • Klimatizované priestory (možný syndróm suchého oka, problém so zaostrením, bolesti hlavy)
  • Málo pestrá strava – organizmu chýbajú potrebné vitamíny a látky pre správnu výživu tkanív, a teda aj očí.
  • Veľmi škodlivý je priamy pohľad do slnka – pri dlhšom pozeraní do slnka nastávajú v oku nezvratné zmeny vrátane zjazvenia najdôležitejších štruktúr pre videnie. V žiadnom prípade nepozerajte do slnka cielene a dlhodobo, ide o jednu z najčastejších príčin slepoty. Výnimočne nebezpečné je zatmenie slnka. Vydržíte sa doň pozerať dlhšie a nevnímate riziko.
  • Nepoužívanie okuliarov s UV filtrom.

Úľava pre oči?

  • Dbajte na správne osvetlenie, nielen pri čítaní
  • Pri práci s počítačom alebo pri sledovaní televízie sa snažte často žmurkať.
  • Zaveďte si pravidelné prestávky – po každej hodine si od monitoru na chvíľku oddýchnite.
  • Očiam prospieva i celkové ponaťahovanie a uvoľnenie tela.

Ak viete o nejakých mýtoch aj vy, podeľte sa o ne na našom Facebooku, budeme sa tešiť.

Do skorého písmenkovania,

Vaša adminka :)

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com