www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


POZOR! Nosím kontaktné šošovky!

Pozor, zlý pes! Alebo? Tu strážim ja! Poviete si, ale čo má toto spoločné s kontaktnými šošovkami? Idem na to síce z obšírna, ale iste mi dáte za pravdu, že sú situácie, kedy by sme mali nosiť výstražnú tabuľku aj my šošovkári. Pretože, nie raz sa mi stalo, že som dotyčnú alebo dotyčného previnilca pekne „vyštekala“ za niečo, čo naše šošovky ozaj nemusia.

 

Niekedy ide o vtip, inokedy o nedbalosť alebo len čistú náhodu. Často sú to pre okolie úsmevné príhody, no pre nás až také vtipné práve nie sú. Reč je o takých príhodách, kedy nám niekto chtiac-nechtiac zasiahne kontaktné šošovky a my z toho teda žiadnu radosť nemáme. A preto som sa snažila spísať najčastejšie situácie, pri ktorých sa (poniektoré) meníme na zlých „psov“. Aj vám sa už stalo niečo podobné v okamihu, kedy ste s tým vôbec nepočítali?

  • Šplechnutie vodou – to môže byť dôsledkom vášho hodenia do bazéna, plávania alebo šplechnutia v rámci hry, skoku do vody človekom, dieťaťom alebo zvieracím miláčikom.
  • Lakovanie vlasov – drobné, často lepkavé čiastočky laku na vlasy vedia byť pre oči a kontaktné šošovky vcelku nepríjemné. Takže, keď si bude chcieť niekto vytvarovať a zvečniť nejaké vlasové kreácie lakom na vlasy, pošlite ho ďalej od seba.
  • Osvieženie vzduchu – rozprašovače alebo spreje s vôňou sú svojou podstatou podobné laku na vlasy. Najčastejšie osviežujeme hlavne toaletu, ideálne sa pri aplikácii odporúča na pár sekúnd zavrieť oči, alebo rýchlo zdrhnúť. Veď nechcete voňať ako oceán alebo levanduľa, či? J
  • Šľahačka v spreji – v návode sa zväčša uvádza, že je potrebné s nádobou zatrepať. A či chceme, či nie, šľahačka zvykne prskať aj mimo, takže sa treba mať na pozore. A to radšej nepíšem o šľahačkovej vojne J
  • Sýtený nápoj – každý sýtený nápoj, s ktorým sa predtým manipulovalo alebo sa napríklad kotúľal pri prevoze v aute, je odsúdený na „výbuch“. Nie je nič horšie, ak dostanete takúto sprchu sektu či kolového nápoja, oči vtedy pustia nejednu sladkú slzu. A piť očami hádam nechcete J
  • Prach a piesok – stačí hoci len taký prievan alebo vietor v kombinácii s prachom alebo pieskom na ceste. Nepríjemné to je nielen pre šošovkárov, ale aj pre obyčajných ľudí, ktorí šošovky nepotrebujú. Prach aj piesok vedia oči pekne podráždiť, to sa musí uznať. Takže, ak sa bude niekto z kamarátov vyťahovať pred vami na motorke, radšej ustúpte.
  • Bozk od zvieraťa – ňuňuňu! Tak nejako začína zbližovanie s vaším psom alebo mačkou? Prípadne máte iné domáce zvieratko? Možno aj nemáte, ale vaša kamarátka či priateľ áno. Veľká jazýčková pusa rovno na oko nie je nič nezvyčajné, a tak zvieraciemu kamošovi rovno vymedzte, kde vám tú pusu môže dať.
  • Cigaretový či iný dym – grilované šošovky? Vtipkujem, ale žiaden štipľavý ani výrazný dym nie je dobrý nielen pre oči, ale ani pre šošovky. Preto sa snažte vyhýbať priamemu kontaktu šošoviek s dymom a nechajte iných, nech si dymia mimo vás, prípadne nech aj vám ugrilujú tú chutnú klobásku J

V každom prípade chcem povedať, že žiadna z týchto situácií nie je tragédiou, ale vie nahnevať. Častou prvou pomocou sú umelé slzy alebo očné kvapky, s ktorými oživíte svoje oči a kontaktné šošovky. A aké máte skúsenosti vy? Máte ešte nejakú príhodu, ktorú ste tu nenašli? Dajte nám vedieť, potešíme sa :)

Do skorého psímenkovania,

Vaša adminka :)

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com