www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Rekordérka roka: Z oka jej vybrali až 27 kontaktných šošoviek!

Neuveriteľné! Keby sa to nestalo istej 67-ročnej žene, zrejme by tomu uveril málokto. Dostavila sa na operáciu šedého zákalu a to, čo jej lekári našli v oku, by nečakal nikto.

BLOGY NA WEB (5)Modrastá tvrdá hmota v oku sa totiž neskôr ukázala byť zlepencom mäkkých kontaktných šošoviek, ktoré si žena vkladala do oka bez toho, aby predošlú kontaktnú šošovku z oka najskôr vybrala. Sedemnásť šošoviek odstránili z oka okamžite, ďalších desať objavili lekári v oku po dôkladnom vyšetrení. Žena údajne nosila kontaktné šošovky 35 rokov a na žiadne komplikácie spojené s ich nosením nezaznamenala až do doby, kedy jej bol diagnostikovaný šedý zákal. Po odstránení všetkých kontaktných šošoviek z oka žena potvrdila, že vidí lepšie a kondícia oka sa podstatne zlepšila.

Oftalmológ Rupal Morjaria potvrdil, že nič také doteraz nevidel. Ako sám povedal, nerozumie, ako mohla žena s toľkými kontaktnými šošovkami fungovať bez toho, aby jej to spôsobilo nepohodlie. Navyše, aj samotné videnie muselo byť značne ovplyvnené, keďže dioptrie v oku sa niekoľkokrát znásobili. Žena bola sama prekvapená z tejto skutočnosti, zrejme na predošlé šošovky jednoducho zabudla. Myslela si, že vidí horšie vďaka svojmu veku, šedému zákalu a syndrómu suchého oka. Jeden fakt jej však aspoň z časti nahráva – vďaka hlbšie položeným očiam sa jej niekoľko šošoviek dokázalo skryť pod vrchné viečko oka. Hm, pekne zamotané, však?

Aby sa to nestalo aj vám, tu je pár praktických tipov:

  • Nepoužívajte svoje šošovky dlhšie, než vám bolo povedané, a nie dlhšie ako 16 hodín denne – nemali by ste v nich spávať, pokiaľ nie sú špeciálne navrhnuté aj na nočné nosenie.
  • Nikdy nenechávajte kontaktné šošovky s očným make-upom, do puzdra si ich vkladajte vždy dôkladne vyčistené (ak nejde o jednorazové kontaktné šošovky)
  • Vždy si umyte a osušte ruky predtým, ako do oka vložíte kontaktné šošovky
  • Pravidelne meňte puzdro na kontaktné šošovky, aby ste znížili riziko infekcie
  • Nepoužívajte kontaktné šošovky pri plávaní bez ochranných plaveckých okuliarov
  • Ak máte pochybnosti o kontaktných šošovkách vo vašich očiach, vyberte si ich
  • Ak zistíte akékoľvek známky začervenania, bolesti alebo stratu zraku, ihneď vyhľadajte očného lekára
  • Nevynechávajte pravidelné (preventívne) prehliadky u očného lekára

Do skorého písmenkovania,

Vaša adminka

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com