www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Experimentovanie s dobou exspirácie (použiteľnosti) či výmenou šošoviek sa vám môže vypomstiť

Takmer všetky produkty a najmä tie z oblasti medicíny a zdravia majú určenú dobu exspirácie, teda čas, kedy je ešte ich používanie zdravotne prospešné. Po uplynutí tejto doby sa ich účinnosť môže preklopiť z prospešnej na zdraviu škodlivú. Nehazardujte so svojím zdravím.

Aj kontaktné šošovky majú určenú dobu exspirácie, dokedy ich musíte použiť. Zároveň treba rozlišovať šošovky s rôznou dobou výmeny. Naša rada je – riaďte sa pri tomto pokynmi výrobcu. Ten najlepšie vie, kedy sú jeho produkty ešte bezpečné a kedy už môžu vaše zdravie ohroziť.

Typ šošovky určuje, ako často by ste ich mali vymieňať

Kontaktné šošovky sú dnes vyrábané z úžasných materiálov, ktoré v oku ani necítite, preto sa Vám môže stať, že zabudnete na to, že máte šošovky v oku. Pozor na to.

  • Jednodňové šošovky

Denné šošovky by sme mohli nazvať aj jednorazové. Ráno vložíte, večer vyberiete a zahodíte. Nemusíte si pamätať, ako dlho ich už používate a odpadá aj nočná starostlivosť s roztokom. Vhodné sú na cestovanie či pri športovaní alebo iné jednorazové aktivity. Z dielne Bausch + Lomb sú to obľúbené Biotrue ONEday lenses*, ktoré sú inšpirované fyziológiou ľudského oka.

  • Týždenné či dvojtýždňové šošovky

Tieto šošovky môžete nosiť týždeň alebo dva, podľa toho, ako určí výrobca. Na noc si ich musíte z očí vybrať a ošetriť roztokom a uložiť do puzdra. Po určenom čase ich vyhodíte a začnete používať nový pár šošoviek. Tip od nás – určite si výmenu zaznačte do kalendára, predídete zmätkom :)

  • Mesačné kontaktné šošovky

Mesačné šošovky môžete nosiť 30 dní, keďže ponúkajú dlhšiu dobu opotrebenia. Vyžadujú si precíznu starostlivosť vhodným roztokom a ukladanie na noc do puzdra. Výmena by mala byť jednoduchšia, vždy prvý deň v mesiaci si dáte nový pár šošoviek. Ak si obľúbite mesačnú dobu na výmenu, určite vyskúšajte kontaktné šošovky ULTRA*, ktoré zaisťujú 95 %-né zvlhčenie po celých 16 hodín a pri ich nosení dochádza k zníženiu pocitu suchých očí a únavy.

  • Šošovky s predĺženým režimom

Niektoré kontaktné šošovky majú predĺženú dobu nosenia. Znamená to, že ich môžete používať aj v noci, keď spíte. Musí to byť exaktne uvedené pri šošovkách od výrobcu. Na konci exspirácie určenej výrobcom je potrebné šošovky vymeniť za nové. Či sú tieto šošovky vhodné aj pre vás, by mal odobriť váš očný lekár, keďže predstavujú zvýšenú záťaž pre oči. Aj pri nosení týchto šošoviek by ste si mali robiť aspoň krátke prestávky, vaše oči to uvítajú. 

Dobu exspirácie je dôležité dodržať

Mnohí užívatelia šošoviek riskujú a používajú šošovky dlhšie alebo po dobe exspirácie. Je to riskovanie s vlastným zdravím. Očiam okrem nepríjemného škrabania, pálenia či štípania hrozí aj hypoxia rohovky, ktorá môže spôsobiť  vredy na rohovke a v krajnom prípade oslepnutie.

Chcete mať informácie zo sveta Bausch + Lomb z prvej ruky? Sledujte našu stránku www.sosovka.sk a rovnako aj našu FB stránku https://www.facebook.com/BauschLombSR/.

*zdravotnícka pomôcka

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com