www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Prečo je žmurkanie pre oči potrebné?

Mnohí z nás si to zrejme neuvedomujú, no žmurkanie je pre naše oči dôležité. Akonáhle absentuje a je pravidelne zanedbávaná jeho frekvencia, môže sa objaviť problém s očami.

Aj vy trápite svoje oči počítačom, tabletom či smartfónom? Technicky vzaté, s digitálnymi technológiami trávime denne niekoľko hodín a tento čas z roka na rok u mnohých iba narastá. Naše oči to cítia, pretože práve technológie majú na oči rôzne účinky, ktoré je potrebné eliminovať v najväčšej možnej miere.

Mozog žmurkanie ignoruje

Vedeli ste, že mozog má schopnosť ignorovať žmurkanie? Činnosť, ktorá trvá asi desatinu sekundy je pre mozog akoby neviditeľná, pretože v danom okamihu vypína vizuálny systém. To je aj dôvod, prečo ľudia vlastné žmurkanie v zásade vôbec neregistrujú. A tak je niekedy ťažké uvedomiť si, či a ako často žmurkáme. Vy to viete?

Očista očí musí byť

Aj oči sa musia samočistiť. Umožňuje im to práve žmurkanie, ktoré vďaka rýchlemu zatváraniu a otváraniu viečok vyplavuje slzy, čím sa odstraňujú nečistoty z očnej rohovky a spojovky. Ak sa tak nestane a oko sa nečistí, jeho povrch je dlhšie nechránený, čo spôsobuje suchosť alebo pálenie. Žmurkanie v kombinácii so slzami odstraňujú napríklad odumreté bunky, mikroorganizmy alebo prach, ktoré dráždia oči.

Nezabúdajme žmurkať

Podľa vedcov dospelý človek žmurkne v priemere 20-krát za minútu, ale pri práci s počítačom to môže byť iba tretina! Computer Vision Syndrome (CVS) je v preklade syndróm počítačového videnia, ktorý postihuje vraj až 90 % ľudí pracujúcich pri počítači aspoň 3 hodiny denne.

Najčastejšími príznakmi CVS sú:

  • podráždenosť očívýrazné pálenie očí
  • pocit cudzieho telesa v oku
  • pocit suchého oka
  • zvýšené slzenie
  • a únava očí.

S CVS súvisí aj syndróm suchého oka, pričom väčšiu náchylnosť k nemu majú užívatelia kontaktných šošoviek, ľudia s hormonálnymi poruchami a môže ísť aj o nežiaduci účinok niektorých liekov.

Nové kontaktné šošovky pre znížené žmurkanie

Koniec unaveným a suchým očiam pri práci s digitálnymi zariadeniami. Prelomte kruh nepohodlia s mesačnými kontaktnými šošovkami Ultra od Bausch + Lomb s jedinečnou technológiou MoistureSeal. Kontaktné šošovky ULTRA zabraňujú vysychaniu šošoviek spôsobené zníženým žmurkaním. Zaisťujú 95 %-né zvlhčenie po celých 16 hodín a pri ich nosení dochádza k zníženiu pocitu suchých očí a únavy. Táto technológia zabezpečuje dokonalé spojenie vysokej priepustnosti kyslíka a dlhotrvajúcu hydratáciu šošoviek. Na Slovenskú sú aktuálne v ponuke tieto tri druhy kontaktných šošoviek ULTRA – sférické, tórické (Ultra for astigmatism) a presbyopické (Ultra for presbyopia). Viac informácií nájdete na www.sosovka.sk/ultra

Sledujte nás aj naďalej na našej Facebook stránke, kde sa dozviete rôzne novinky, akcie a tipy. Zapojiť sa môžete do nášho online vernostného programu a pravidelne môžete aj súťažiť o produkty Bausch + Lomb.  

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com