www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Alergia a šošovkári

Alergia trápi čím ďalej tým viac ľudí. Nositeľov kontaktných šošoviek nevynímajúc. Pri prejavoch alergie na očiach platia určité všeobecné pravidlá, ale šošovkári musia predsa len dodržiavať určité špecifiká.

Čo je to alergia?

Alergiu by sme laicky mohli definovať ako prehnanú reakciu organizmu na úplne bežné látky. Zdravý imunitný systém je schopný rozpoznať vonkajšie nebezpečenstvo (baktérie, vírusy), proti ktorým okamžite zasahuje. Avšak alergia je neprimeraná reakcia organizmu proti látkam, ktoré sú pre telo neškodné. Takže všeobecne by sme mohli povedať, že alergia je porucha imunitného systému.

Očné príznaky pri alergii

Je to neuveriteľné, ale až každá druhá alergia sa prejavuje aj na očiach. Alergiu od choroby oka rozoznáte tak, že alergia sa prejavuje na obidvoch očiach súčasne. Prejavy alergie na očiach majú rôznu formu: svrbenie, slzenie až výrazná sekrécia, začervenanie, opuch viečok, svetloplachosť, trvalý zápal spojiviek spojený s opuchom a hyperreaktivitou, kŕč očných viečok, rozostrenie zraku, problematické otváranie očí pri prebudení, pocit cudzieho telesa v oku, postupná intolerancia kontaktných šošoviek, fotofóbia, pálenie, zahmlené videnie… Prejavy samozrejme závisia od druhu alergie, množstva alergénov a intenzívnosti alergickej reakcie.

Čo očiam pomáha?

Na jednej strane je dobre vedieť, aké prejavy môžu alergici očakávať, na druhej strane je dôležité vedieť, ako alergické prejavy zmierňovať, aby priniesli pacientom úľavu.

  • Snažte sa vyhýbať alergénom, ak to len trochu ide.
  • Svrbiace oči si nešúchajte, situáciu to len zhorší.
  • Kontaktné šošovky si vždy nasadzujte a vyberajte umytými rukami, ktoré sú zbavené všetkých alergénov, aby ste si ich nezaniesli do očnej sliznice.
  • Používajte kvalitné zdravotnícke pomôcky, napríklad očné kvapky Biotrue* od Bausch+Lomb, ktoré zmierňujú nepríjemné príznaky alergie ako začervenanie, svrbenie vďaka zvlhčeniu očného prostredia.
  • Ak sú prejavy alergie na očiach príliš rozvinuté a nepomáha ani zvlhčovanie sliznice, kontaktné šošovky si z očí radšej vyberte, aby ste citlivé prostredie ešte viac nedráždili.
  • Navštívte oftalmológa, ktorý vás otestuje a určí vám správnu liečbu (antihistaminiká, stabilizátory žírnych buniek, kombinované prípravky (antihistaminiká + stabilizátory žírnych buniek) alebo vazokonstriktory).

Umelé slzy s bioinšpiráciou

V prípade, že sa do očného prostredia dostanú alergény, je dôležité čo najrýchlejšie do očí aplikovať umelé slzy, ktoré alergény vyplavia a zároveň zvlhčia podráždené očné prostredie ako aj kontaktné šošovky. Použite očné kvapky s obsahom kyseliny hyalurónovej Biotrue*, ktoré sú vytvorené na zmiernenie prejavov suchého oka spôsobených vonkajším prostredím. Inšpirované sú fyziológiou vašich očí, obsahujú polymernú kyselinu hyalurónovú (hyaluronát sodný) , ktorá sa prirodzene nachádza vnútri štruktúry zdravých ľudských očí a slznom filme. Poskytujú rýchlu úľavu podráždeným očiam s malým alebo žiadnym rozostrením videnia po aplikácii.

Chcete mať informácie zo sveta Bausch + Lomb z prvej ruky? Sledujte našu stránku www.sosovka.sk a rovnako aj našu FB stránku https://www.facebook.com/BauschLombSR/.  

*Zdravotnícka pomôcka. Pozorne si prečítajte informáciu pre používateľa.

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com