www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Leto a kontaktné šošovky Biotrue*

Používanie kontaktných šošoviek v lete má mnoho výhod, ale pri niektorých situáciách musíte byť opatrní. Buďte ostražití pri výbere kontaktných šošoviek najmä pri výbere materiálu, pretože horúce letné dni alebo pobyt v klimatizácii môžu s pohodlím vašich očí poriadne zamávať.

Oči v lete častejšie vysychajú

Vietor, prievan, klimatizácia, ventilátor, teplé počasie, slnečné žiarenie a mnoho ďalších faktorov spôsobuje, že naše oči môžu byť v lete suchšie ako obyčajne. Dlhodobé klimatizovanie môže dokonca spôsobovať až tvorbu jačmeňov na viečkach. Dodržiavajte dostatočný príjem vody, keďže slzný film je tvorený vodou až z 99 %. Znížené množstvo slzného filmu v očiach spôsobuje slabý prísun živín a kyslíku, ale aj nedostatočnú ochranu pred vonkajším prostredím či baktériami. Keď je slzný film narušený, oko rýchlejšie vysychá. To vedie v prvom rade k veľkému nepohodliu očí, najmä u šošovkárov, v horšom prípade to spôsobuje až tvorbu jaziev na oku či zákalu rohovky. Dehydratácii by ste mali predchádzať použitím zvlhčujúcich očných kvapiek (očné kvapky Biotrue*), ale aj obmedzením pobytu v klimatizovaných priestoroch.

Pobyt vo vode

Špeciálne opatrní by ste mali byť počas pobytu pri vode. Voda, v ktorej sa kúpete často obsahuje mnoho mikroorganizmov, ktoré môžu na oku spôsobiť začervenanie, slzenie, zápaly či dokonca vredy. Bezpečnostné pravidlo pre šošovkárov znie, že kontaktné šošovky do vody nepatria. Ak sa so šošovkami už musíte kúpať, zvoľte tie jednorazové, ktoré si po okúpaní hneď vyberiete, zahodíte a pri dodržaní hygienických pravidiel si do oka nasadíte nové.

UV žiarenie

Slnko okrem tepla a svetla produkuje UV žiarenie, ktoré voľným okom nevidíme. Pre človeka je nebezpečné žiarenie UV-A a UV-B. Pred UV žiarením sa musíme chrániť najmä v lete a pri vode, kde sa žiarenie odráža od vodnej plochy. Pre šošovkárov je to jasná správa, že najvhodnejšie k vode sú jednorazové šošovky s UV filtrom. Kontaktné šošovky, ktoré majú UV filter, dokonale chránia predné časti oka pred priamym prienikom UV lúčov do oka. Kontaktná šošovka však nechráni celé oko, aj preto najlepšiu ochranu očí dosiahneme tak, že budeme kombinovať kontaktné šošovky s UV filtrom, s nosením slnečných okuliarov s UV filtrom. Kontaktné šošovky s UV filtrom majú veľký význam najmä vtedy, keď slnečné okuliare nemôžeme použiť, napríklad pri outdoorových športoch, kúpaní a podobne.

Jednorazové kontaktné šošovky s UV filtrom – Biotrue ONEday*

V prvom rade je pre váš pohodlný a príjemný pocit na očiach dôležité, aby ste si vybrali kontaktné šošovky zo správneho materiálu. Vhodné sú jednodňové šošovky Biotrue ONEday*, ktoré poskytujú maximálne pohodlie vďaka prelomovému  materiálu hypergel. Vďaka tomu poskytujú výnimočné videnie a pohodlie dokonca aj po 16 hodinách nosenia. Hypergel má najlepšie vlastnosti konvenčných hydrogelov ako aj silikónhydrogelov, a je zároveň novou generáciou materiálu na jedno použitie. Biotrue ONEday lenses* majú vysoký obsah vody (až 78 %), čo je hodnota zhodná s obsahom vody v ľudskej rohovke. Naviac je povrch kontaktných šošoviek vytvorený tak, že napodobňuje vlastnosti tukovej zložky slzného filmu. Vďaka tomu povrchy šošoviek neosychajú a udržujú si svoje optické vlastnosti a parametre po celú dobu ich nosenia. Do materiálu týchto šošoviek je tiež zakomponované zmáčadlo, ktoré zvyšuje príjemný pocit pri ich nosení. Okrem mnohých výhod, ktoré poskytujú jednodňové šošovky Biotrue ONEday*, obsahujú aj UVA aj UVB filter. Sú preto vhodné na všetky druhy športu a pohybu, kde sa chcete chrániť pred škodlivými lúčmi slnečného žiarenia. Sú spomedzi kontaktných šošoviek veľmi pohodlné na používanie a nevyžadujú žiadnu ďalšiu starostlivosť. Ráno rozbalíte sterilný pár šošoviek, vložíte do očí a večer alebo po kúpaní ich z očí vyberiete a jednoducho vyhodíte do koša. Jednodňové šošovky Biotrue ONEday* poskytujú očiam maximálne pohodlie.

Chcete mať informácie zo sveta Bausch + Lomb z prvej ruky? Sledujte našu stránku www.sosovka.sk a rovnako aj našu FB stránku https://www.facebook.com/BauschLombSR/

*Zdravotnícka pomôcka. Pozorne si prečítajte informáciu pre používateľa.

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com