www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


„Schovaná“ šošovka? Vieme, ako na to!

Pomaly ďalej zájdeš a inak to nie je ani pri kontaktných šošovkách. Niekedy rutinu ich vkladania do očí podceníme, čo neskôr môžeme ľutovať. Žiaden strach, šošovka sa nájde.

Všetko je raz po prvýkrát

Ak sa vám kontaktná šošovka ešte nikdy v oku „neskryla“, patríte k tým šťastnejším. No prihodiť sa to môže aj ostrieľaným „šošovkárom“, ktorí ich nosia už niekoľko rokov. Súhra rôznych faktorov môže prispieť k tomu, že odrazu dobre nevidíme, máme pocit zahmleného videnia, a tak si intuitívne oko požmolíme. Tým sa problém nielenže nezmierni, ale naopak podstatne zhorší. Ak sme prstom dostatočne šošovke pomohli k tomu, aby putovala po očnej buľve ako po tanečnom parkete, nič dobré očakávať ani nemôžeme.

K nášmu veľkému počudovaniu sa kontaktná šošovka môže na čas javiť, akoby zapadla za oko, čo ale v praxi to nie je možné. Takže netreba chytať paniku, chce to iba trpezlivosť, šošovku napokon určite nájdete. Ako si pomôcť v takejto situácii?

  1. Skontrolujte, či vám náhodou šošovka nezostala na prste, prípadne či sa z oka pri žmolení nezosunula na viečko alebo mihalnice. Ideálne preto použite zrkadlo.
  2. Ak ju nevidíte mimo oka a máte rozostrené videnie, skúste si do oka nakvapkať umelé slzy alebo očné kvapky. Zmiernia podráždenie a zároveň zvlhčia povrch oka.
  3. Umyte si ruky alebo použite dezinfekčný gél na ruky.
  4. Vizuálne skontrolujte, kde sa kontaktná šošovka v oku nachádza.
  5. Ak kontaktnú šošovku nevidíte, skúste pokrúžiť očami do strán, aby ste zacítili miesto, na ktorom je aktuálne šošovka. Spravidla sa zvykne vrátiť na svoje miesto, ak bola len posunutá.
  6. V prípade, že sa šošovka nevrátila na svoje pôvodné miesto, dôvodom je zrejme jej pokrčenie alebo preloženie. Stáva sa to najmä vtedy, ak bolo oko predtým príliš suché, prípadne sme prešli na iný druh kontaktných šošoviek, alebo nemáme úplne vyhovujúce parametre šošovky (priemer a zakrivenie). V takomto prípade je veľmi dôležité, aby sme si prstami pomohli a šošovku našli v rôznych zákutiach oka.
  7. Keď šošovku nájdeme, snažíme sa ju z oka dostať von bruškami prstov, prípadne pinzetkou na vkladanie kontaktných šošoviek.
  8. Pokus o vybratie sa nemusí podariť hneď, preto majte trpezlivosť. Skúšajte dovtedy, kým sa to podarí, hoci aj s prestávkami.      
  9. Oko môže byť podráždené až červené, čo je ale prirodzené pri takejto manipulácii. Po vybratí šošovky skontrolujte oko, ale aj šošovku, či sa vám ju podarilo vybrať celú. Ak nie je poškodená, je možné ju opäť použiť po vyčistení roztokom. Ideálne je však nechať oko na chvíľu upokojiť.
  10. Potom naaplikujte umelé slzy alebo očné kvapky. Ak nepociťujete žiadne ťažkosti, kontaktné šošovky si môžete opäť nasadiť.

Na záver zopár ďalších tipov 

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo môže očiam a teda aj kontaktným šošovkám v nich prekážať? Tejto téme sa venovali v jednom z našich starších blogov, ktorý si môžete prečítať v archíve. Dokonca sme nedávno spísali aj 5 najčastejších chýb so šošovkami, ktorých sa vedome a možno aj nevedome dopúšťame. Aby bolo nosenie kontaktných šošoviek radosťou, je potrebné sa im vyvarovať. Dozviete sa o nich viac v tomto blogu.

Chcete mať informácie zo sveta Bausch + Lomb z prvej ruky? Sledujte našu stránku www.sosovka.sk a rovnako aj našu FB stránku https://www.facebook.com/BauschLombSR/.

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com