www.sosovka.sk – Váš sprievodca kontaktnými šošovkami Bausch + Lomb


Životnosť kontaktných šošoviek závisí aj od správnej starostlivosti

Starostlivosť o kontaktné šošovky je veľmi jednoduchá, ale podlieha určitým pravidlám, ktoré je nutné dodržiavať. Iba vtedy vám kontaktné šošovky vydržia v dobrej kondícií. Musíte si zvoliť správny roztok, nikdy nesmiete umývať šošovky vodou, ruky musíte mať vždy čisté, roztok po použití musíte hneď zatvoriť a tak ďalej. Existujú aj šošovky, ktoré nemusíte čistiť vôbec. Poďme však pekne po poriadku.

Správna voľba roztoku na kontaktné šošovky

Neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o kontaktné šošovky s plánovanou výmenou je používanie vhodného roztoku. Roztok na šošovky je špeciálna tekutina určená na dezinfekciu, čistenie a celkovú starostlivosť. Najčastejšie sa používajú na konci dňa, kedy sa šošovky pomocou roztoku očistia, vydezinfikujú, opláchnu a uložia do puzdra naplneného čerstvým roztokom. Čistením ich zbavujete drobných nečistôt, nežiaducich bielkovín, rôznych mikroorganizmov, baktérií a podobne. Správna starostlivosť o šošovky zaručí, že zostanú sterilné, udržia si správny tvar a potrebnú  hydratáciu. Pri výbere roztoku sa riaďte pokynmi výrobcu šošoviek ako aj odborníka, ktorý vám odporučí ten správny pre váš typ šošoviek. Najpoužívanejšie a určené pre mäkké kontaktné šošovky z hydrogélového alebo silikón-hydrogélového materiálu sú viacúčelové roztoky ako napríklad roztok Biotrue* či ReNu MultiPlus*. Ak máte alergiu či precitlivenosť na viacúčelové roztoky, vhodné sú jednokrokové peroxidové systémy ako napríklad roztok EasySept*. Soľné roztoky sú vhodné na čistenie, nie však na dezinfekciu šošoviek. Špeciálne roztoky vyžadujú tuhé kontaktné šošovky (RGP), ktoré najčastejšie používajú ľudia s komplikovanejšími chybami zraku. Výrobcovia roztokov myslia aj na spotrebiteľov na cestách a z obľúbených roztokov pripravili aj ich cestovné vydania. Do batožiny si tak môžete zbaliť napríklad viacúčelový roztok Biotrue 300 ml a do príručnej batožiny do lietadla aj Biotrue Flightpack* 100 ml či ReNu MultiPlus Flightpack* 100 ml.

Proces čistenia kontaktných šošoviek

Čistota pol života platí pri čistení a dezinfekcii šošoviek dvojnásobne. Pri manipulácii majte vždy čisté ruky, umyté mydlom a utreté v čistom uteráku. Čo je pre ruky voda, to je pre šošovky roztok. Nikdy na čistenie šošoviek nepoužívajte vodu. Ani prevarenú, ani dojčenskú. Nie je to vhodné pre vaše oči. Po vybratí šošovky z oka, položte ju na dlaň, pokvapkajte šošovku roztokom a jemným trením bruškom prsta na dlani z nej odstráňte nečistoty. Dôkladne opláchnite každú stranu šošovky roztokom po dobu päť sekúnd. Takto vyčistenú šošovku vložte do puzdra s čerstvým roztokom. To isté urobte aj s druhou šošovkou. Po čistení prichádza na rad dezinfekcia. Šošovky musia byť v puzdre s roztokom úplne ponorené. Nechajte ich tam aspoň štyri hodiny alebo celú noc, podľa toho ako uvádza výrobca roztoku či šošoviek. Po dezinfekcii sú šošovky opäť pripravené na používanie. Puzdro na šošovky opláchnite roztokom, aby bolo čisté na opätovné použitie.

Kontaktné šošovky bez starostlivosti

Existujú aj také šošovky, o ktoré sa nemusíte starať vôbec. Pri športovaní, na miestach s obmedzenou hygienou či pre občasných nositeľov šošoviek sú najvhodnejšie jednorazové, teda jednodňové kontaktné šošovky. Rozbalíte sterilný pár šošoviek, vložíte do očí a keď ich vyberiete z očí, jednoducho vyhodíte do smetného koša. Bez čistenia, bez zbytočných starostí. Dokonca aj „mesační“ šošovkári si na určité aktivity dávajú jednorazové (šport, kempovanie a pod.). Vyskúšajte bezstarostnosť s jednodňovými šošovkami Biotrue ONEday*, ktoré poskytujú maximálne pohodlie. Majú vysoký obsah vody (až 78 %), vďaka čomu povrchy šošoviek neosychajú a udržujú si svoje optické vlastnosti a parametre po celú dobu ich nosenia.

Zopár rád k starostlivosti o šošovky na záver:

  • Nikdy neprekračujte dobu exspirácie či dobu výmeny kontaktných šošoviek. Rozlišujte šošovky s rôznou dobou výmeny. Naša rada je – riaďte sa pokynmi výrobcu. Ten najlepšie vie, kedy sú jeho produkty ešte bezpečné a kedy už môžu vaše zdravie ohroziť.
  • Pre dámy: najskôr vložte šošovky do očí, aplikujte kozmetické prípravky a večer zvoľte opačný postup. Najskôr vyberte šošovky z očí a potom môžete sa odlíčiť.
  • Ak máte v očiach kontaktné šošovky, používajte len očné kvapky, oleje a lieky, ktoré vám vyslovene odporučil váš očný špecialista.
  • Pokiaľ budú vaše oči červené či podráždené alebo pokiaľ budete vidieť rozmazane, či budete cítiť akýkoľvek diskomfort, vyberte kontaktné šošovky z očí, šošovky vyčistite a skúste si ich opäť vložiť do očí. Ak nepríjemné pocity pretrvávajú, kontaktné šošovky viac nepoužívajte a navštívte ihneď svojho očného lekára.
  • Zabudnite na spanie so šošovkami, ak to vaše kontaktné šošovky nedovoľujú. Čítajte preto pokyny výrobcu dôkladne. Áno, aj zdriemnutie pri televízore sa vám môže škaredo vypomstiť.
  • Nepoužívajte poškodené kontaktné šošovky. A to ani v prípade, že ešte nenastal čas na ich pravidelnú výmenu. Poškodené šošovky by mohli vážne poškodiť váš zrak aj oči.
  • Tip: vždy začínajte tým istým okom. Či už pri vkladaní či vyberaní šošoviek. Vtedy hrozí menšie riziko, že si pomýlite pravú šošovku s ľavou, aby nedošlo k nechcenej zámene.

Chcete mať informácie zo sveta Bausch + Lomb z prvej ruky? Sledujte našu stránku www.sosovka.sk a rovnako aj našu FB stránku https://www.facebook.com/BauschLombSR/.

*zdravotnícka pomôcka

Hlásenie nežiaducich účinkov liekov:

Tel.: +421 910 101 334, E-mail: pv.slovakia@bausch.com

Odborné otázky k našim výrobkom:

E-mail: SlovakRepublic.medical.info@bausch.com

Hlásenie nežiaducich účinkov a sťažností na kvalitu zdravotníckych pomôcok:

E-mail: slovakia.mdcomplaints@bausch.com

Ochrana osobných údajov (GDPR):

E-mail: gdpr.sk@bausch.com